Saturday, February 26, 2011

Blog Vs Vlog



Tadi aku ada baca kat beberapa blog yang mengutuk vlog... Korang taktaw ke vlog tu ape? Bapak loser la lahanat... Kah3... Vlog tu kalau ikut tafsiran aku, video blogging (padahal cilok Wikipedia)... Rakam diri sendiri cakap merapu sana sini mintak pelempang dalam beberape minit pastu abes... Seriousshit, aku memang taktaw ape jadahnya vlog ni dan apa kepentingannya pada nusa dan bangsa... 

Nak femes cepat? Oh please lah! Biar aku bagitaw korang cara paling mudah nak femes... Korang pergi beromen ngan kucing jiran korang, suruh sahabat korang rakamkan, then upload ke facebook ngan youtube... Pastu hantar mesej kat inbox facebook kepada sume frenlist korang suruh diorang like video tu... Tak caya? Try lah dulu... Tapi, bila dah femes jangan lupakan aku selaku tok guru ye... 

Hambek kau!

Yang aku kutuk ni sebenarnya budak-budak yang buat vlog tapi merapu... Langsung takde isi... Ibarat Lisa Surihani berbadan Adibah Noor... Ibarat anjing dengan tebing... Homaigot! Apa punya gabungan ni? 

Nooooooooo!!

Kalau betul-betul nak buat vlog tu, biarlah ada something yang buat orang rasa berbaloi menunggu buffer habis loading... Maklumlah, internet masing-masing bukannya sama... Kita bukannya duduk Korea, kita kat Malaysia je, yang cuma taw cakap taknak naikkan harga barang tapi last-last mencanak naik sumenya... Kalaulah nak menunggu buffer tu habis loading sampai setengah jam tapi last-last tengok orang gedik-gedik pastu ketawa takde sebab, apa orang akan rasa? Dem! Kalaulah aku boleh baling lembu sekor masuk dalam vlog tu dah lama aku buat... 

Woi Faiz! Ko tak abes-abes nak kaitkan aku sekali kan! Cilake lu!

Blogger-blogger yang dah femes tu biasanya vlog diorang berisi lah jugak... Ada yang cam ceramah... Ada yang bagi tips... Baguslah tu... Tapi vlog gadis-gadis sebenarnya agak menyeramkan untuk dilihat... Lebih seram dari Hantu Kopek... Ada ke rakam video pasal nak tunjuk barang-barang dalam beg kuliah? WTF? Get a life bitch! Nape tak rakam video pasal harini pakai pad jenama apa, bawah katil ada bra siapa, singlet beli kat mana dan berapa lama peram baju kotor dalam baldi?


Ahh... Malas aku nak tulis panjang-panjang... Bagi blogger-blogger yang baru tu, aku suggest, berlatih lah menulis entri dulu... Penulisan yang baik menjana pendapatan Nuffnang yang tinggi... Heheh... Tinggikan kualiti entri korang dulu baru buat mende yang lain... 

Nasihat aku mungkin kasar, tapi aku ikhlas... Ngeeee~


40 comments:

Rozuan Ismail said...

bg blgger baru yg nk tulis entri,x payah nk tyg2 muka k..menyampah aku tgk nye
pose sana pose sini..dh macam mak ayam dh aku tgk..coi!!

Lulu Rahman said...

pedas ;D

IQBAL ZARIN said...

aku pemalu. so jangan harap aku nak ada vlog. waste of time. hahaha

+d.O.Y.A.h+ said...

kau orang ni!!!! :p WAWAWAWA

Azie Azra said...

ho i like this so much ! ade juga tgk vlog tapi setakat ni mmg yang ok bila dia buat bagi tips utk blog ke.

masih xreti cne penulisan baik.huhu

Nina Juliana said...

n3 yg bagus.. akak suke.. jika dipandang dari sudut negatif, tentu akan ada orang yg kutuk pulak n3 ni tapi pandanglah dari sudut positif.. byk yg boleh dijadikan panduan.. apapun, tahniah krn berani bersuara bro..

strawberrycincau said...

ohhh...baru tau vlog tuh haper...hahaha... err..bg aku blog ag best pde vlog, sebab aku suke tulis... lau vlog dah lah tayang muka, ckp lak merapu2..lagi arr malu..lau tulis merapu-rapu, takpe sngt bgi aku..ngeh3

hakeem kira said...

oooo lahanat~ aku baru tau vlog tu apa . ingatkan macam coolblog ke ape . bunyi cam sedap je . tapi tak penah terasa nak g tgk pon apa vlog tu .

FariehanIbrahim [LBC] said...

like! ^^

rossoneri said...

hahahaha...
saya xpernah bukak vlog2 mereka...takut serammmmmm

ezanoor said...

heheh... baiklah bro... saya menurut perintah.. huhu

mR.sYaH said...

hahah.. betul tu walaupun kasar.. tp klu xkasar org tak paham..

A.s.t.i.n.a said...

hahaaha ni mcm sgt marah dgn blogger2 tegar vlog haihhh..

cerkLeng said...

xpaham la aku vlog tu hapee..

sarah izani said...

ada jugak vlogger2 yang awesome like ryan higa and kevjumba...love their videos..

toyolkiut said...

ada benarnya
ada pedasnya
ada masam manis nye..

ashraf said...

memang makan dalam :)

shark said...

hohoh
cambest jer vblog nie.

Hasnah Abdullah said...

OMG!!! Lisa berbadan Adibah Noor ??

Miz Novexx said...

kesiannn lisa surihani noor.... hahaha

Akulah Aqilah Itu said...

aku ada vlog anyam ketupat. bangga tak. bangga tak? haha

/Dayah/nurul/dayak said...

hi koranggggg. .ala-ala versi cik epal, tabaik la pic lisa jd camtu

Hansyitake~ said...

waa..makin hangat ar tajuk vlog dlm dunia blogger nie.. huhu

nina lauren said...

suke aty kaw nyott
ak tukang bace n dok mgutok nan kwn aku .
gila pnye ayat kaw nh .
haha . jempol !

ridzuan said...

mintak share....tq

ridzuan said...

eh salah komen tempat...kah3!!

Nyssa Nuar said...

kesian kakak aku..adei...aku hanye layan vlog yg di rekomen.. sbb x maw membuang mase serta membazirkan aku nye beruk usage.. mhl weyh... pastu kalo tgk vlog yg hampeh mule la tmbh dose sbb aku rase cm nk mencarot jek kan... gagagagaga...

Nulia said...

huhuhu...takutnyer ...x jumpa lagi org buat vlog2 nie ...ngeeee..^_^

NurAfizahMazlan said...

lisa bukan buat vlog ke? hue

Faiz Tapit said...

ala... Lisa xpela... heheh

Danial said...

nice one. tapi ade vlog malaysian yg aku rase best cam IniAnwarHadi..tak merapu macam contoh yg ko cite kat atas tu..ko tak nak buat ke? aku like byk sambil komen pasal perut ko..hahaha

cik yam said...

bhaha bapak semat suka perkataan
"Bapak loser la lahanat."
yeahh sokong si tapit

♥suNa husNa♥ said...

fuh!mujo tak pernah jumpa...hate vlog!!sebab selalu da gmbo hantu...dislike..hoho

SyahmiFikri said...

sometime vlog! just for fun..

lawak2 and some of them jer la yg ada mesej!! huhu

rj Etika said...

hahahahahaha...sape tgk vlog die gile. XD

eta said...

like2!!!hahahhhhh

♥GAdiSMeRaHJaMbU♥ said...

woottt woottt~~
aku sokong!
nasib baik ak x pnah wt pape video..ekeke :D

Si DauN CeRi said...

kah kah kah. nasib baik ai tau vlog tu ape. tak loser le ni an? oke mekasih.

MANIC + lullaby said...

haha~
btoi kate salah sorang kt atas..
mybe certain vlogger yang perasan diri die hot sgt nk bervlog..


blogger ade care nk wat lawak ngan blog die.. cth : si tapit nie :P

vlogger dengan care diowng wat lwak + kutok mengutok (mangse utama : jasting bibir)

try tgk Nigahiga ,Smosh (youtube)
*but exception kpt Shane Dawson *deng* , diowg wat someting yang kite x pernah terpikir nk wat..

they got their own creativity diowng sendiri la..

MANIC + lullaby said...

http://www.youtube.com/channels?g=0&s=ms&t=a

num 1 most subscibers kt youtube pn vlogger. :)

back to top