Tuesday, March 6, 2012

Mengkritik Cerita



Sebagai seorang kaki kritik yang hebat, mantap dan baru beli berukband, aku dapat simpulkan beberapa perkara mengenai industri perfileman di seluruh dunia.

Cerita sinetron - Masa yang terluang banyak dihabiskan dengan kamera zoom in ke muka tiap-tiap pelakon beberapa kali secara terus-menerus.

Cerita anime - Masa yang terluang banyak dihabiskan dengan flashback-flashback ke masa lampau. Akibatnya, menjadi satu siri cerita yang terlebih-lebih panjang dan meleret.

Drama Melayu - Masa yang terluang banyak dihabiskan di meja makan dan pasti ada scene seorang amah tengah menceduk nasi ke pinggan. Bapak kepada pelakon utama suka minum kopi, pakai kot dan suka duduk dalam ofis.

Cerita hantu Melayu - Di luar rumah akan muncul asap yang berkepul-kepul bila malam menjelang. Mungkin hantu Melayu suka main sembur nyamuk dan bencikan lipas.

Cerita hantu Korea - Ceritanya memang seram tapi jalan ceritanya hanya mampu difahami pengarah tu sendiri sahaja.

Drama Korea - Pelakon-pelakonnya tak banyak cakap dan suka buat muka takde perasaan.

Cerita Hindustan - Tengah bergaduh ngan orang jahat pun boleh nyanyi lagu sama-sama sambil tukar-tukar baju tanpa perlukan fitting room pun. 

Cerita Tamil - Hero dia selalunya perut buncit dan ada misai yang menakutkan.

Cerita kungfu Cina - Mesti ada orang tua yang bulu kening dia panjang sampai bahu.

Cerita omputih - Suka letupkan kereta mahal-mahal. Orang jahat semestinya orang Rusia. 

Cerita Fasha Sanda - Dia selalunya berlakon jadi sebaik-baik gadis Melayu dan kalau pijak semut pun, semut tu tak sanggup nak pijak dia balik. 

Cerita Lisa Surihani - Sampai sekarang dia masih tak boleh sebut huruf 'R' dengan betul. Tapi, itu langsung tak membataskan cinta kami.

62 comments:

Faraa Eiman's said...

part lisa n fasya ko mnganjeng abes kan , haha ;p

Arif Aiman said...

yg last sekali tak ley blah ... adei laaa.. haha!

Affan said...

hahahha yg 2 last tu cam haram je

NurIzza said...

lisa gak jadi kesayangan..hahahah

Wadi AR said...

oke,fasha sanda jugakkkkk

memorial cute girl said...

lawak la ko ni tapit

Anies Anessa said...

drama filipino hadooo?

kahkahkah

suk said...

bab cerita tamil tu aku suka. perut buncit tapi lari laju. 1 lawan 10 orang rileks je, tapi awal2 mesti kalah. bila awek dah kena culik, akan muncul satu kekuatan baru dlm diri. haha

Fina Fento said...

nak jugak dia yg lisa surihani tu haha

schaze zainn said...

last sekalu tu macam menipu je xP

Monster Siti said...

aku sokong semua cerita. tp cerita lisa pelat R. kahkahkah! sayang, sayang :P

budaksetan said...

HAHA, faking gila

Miz Novexx said...

tang Lisa semua baik, takleh blah la kau ni :D

Ayeem Jemain said...

cinta kamu berdua? gi mam!

Belbel said...

lisa sughihani ^^, ekehkehkehhhh.

Cik Asma BLuppy said...

haha.. bru tahu lisa xleh sbut huruf R.

wannurfazrini said...

drama alih bahasa plak?

Alin said...

baru tahu lisa tak boleh sebut R. hehe

Anonymous said...

hahaha...cinta kami...fak ! hahahaha

Cik Baju Kurung said...

haha . kesian yusri sebab terbabit sama .

Nurnajwa said...

Hahahaha, super true! :]

KiD said...

err..aku nak tanya, lisa reti ke sebut nama kau tapit?

hamzah ian said...

cinta jubo hang..

hananishikido said...

cinta??? hahaha

haqimi zulkefli said...

cerita faiz tapit : banyak lah buat aku gelak sebab merapu smpi xtercapai dek akl. haha :P

Yuyu Musa said...

hahahahhaah...

ish mejah...x baik mencarut..

cinta kami padia???lisa dah dengan yusry la..kah3...

Chempaka Sari said...

woi..perasan eh dengan lisa surihani...hahahah!

EG said...

hahahaha...style

Entry terkini:'Fixie'ism yang menghairahkan.

Daus said...

beli berukbeng siallll... cap ape doh?

yaya_flanella said...

review cerita yg terbaik. haha

tak tahan mmg betul kot cerita hantu korea. XD

neyna's said...

yg part lisa surihani takleh sebut R tu takpe lagi, yg part cinta kami tu mcm haram. bukan cinta kau sorang jeke?

The Sharkox said...

dalam banyak2 sinetron paling sampah sekali

syirah rasid said...

hahahaha! bab snetron aku skong 1000% percent. hrap nmpak muke je, bckground blkg tipu. adoilaa. suka hbaq hangg!

nurhafizahkaharuddin said...

best !

qeef... said...

ngok betolla...

Amiey White said...

part last memang haram -..-"

buDAK keCIK said...

kahkah.
lawak la psl fasha sandha tu.
semut pn x berani nk pijak dia ea. keh2

DaYaH JeLitA said...

hamboiiihh layan industan eak??????????

Raden said...

kalo ko tgok cite korea mst ko perasan kn muke heroin dorng ala2 muke aku sikit..

Fayyazmi said...

HAHAHA, betul betul meneliti ni ;p

Anonymous said...

hahahahaha..ko mmg cilaka...elok2 ak stres nk jwb test terus tergelak sakan...

safiah sokher said...

takleh blah,fasha sandah n lisa surihani dapat nama.wakakaak.nice post

wath said...

hahahahaha tahekkkkkkkkkkkkkkkkkk!!!

serius aku baca ulasan kau. tibe2 part lisa buat aku rase nk kentut laju2

osyie said...

betol~

MisS HoNeY said...

lisa comeii

Encik Amman said...

aku tau.. anime yg selalu flashback adelah naruto. damn. sangat lambat

dayu_myself said...

ada nilai-nilai kegedikan di situ...pada part lisa surihani...^___^...phewww

biruMerah said...

ahhahahahhaha ce citer ceciter

dayu_myself said...

aku menyaph tol kalau tengok crta indon, shot mke die brpuluh kali...kkdang smpi bersmbung eps adk dtng...GGGGRRRRRRR

Anonymous said...

cam bodoh . kau dok dalam hutan la lau nak kritik org wat . cam bgos sgt !

:.kika.: said...

tudiaa. bab Lisa mmg tak boleh blah <3 HARAP BERBAHAGIA ;D

nurniyusoff said...

addus sweetnye kalo sal Lisa kannn ...ahahaha

med oohh med said...

abanggg !! nak sikit follower yg suke komen boleh ? hehehh

Nur Salsabilla said...

mana tapit lame tak update blog..ahaa.bab lisa & fasha tak tahan ~

Nurhasanah Sidabalok said...

good analist..
hmm, tak jauh beda di negara saya :)

maya karin said...

GILA.BUKAN HG BCINTA NGAN AQ KA?Wakakakakkaa

miss teddy munch munch said...

haha..terbaek la weyh..da lme cri mnusie cmnie..haha

ahmad ariffian said...

hahaha, byk yg dpt baca dah .lagi2 filem melyu .

xoxo said...

kah kah kah....bengong tul...
http://lifesucksgetusedtoit.blogspot.com/2011/07/facebitch.html
promote blog skit...:P

marina anakcikbob said...

citer omputih: org jahat salu org arab, org islam. yg xpernah jd jahat cuma org2 je..

Luqaz™ said...

HAHAHA.. xblh bla yg last tu..haha


singgah dari www.LUQAZ.com

! AzzaAzman @ Chempaka Sari ! said...

kesian fasha sandha..apa salah dia..

back to top