Thursday, March 25, 2010

Akademi Fantasial




AF8 dah nak start... Kelakar sungguh melihatkan hidupan yang sanggup datang dari satu Malaysia untuk menjadi berok terhandal memegang mic... Datang ramai-ramai dari subuh semata-mata nak pegi audition... Bila tak lepas audition mulalah menangis macam orang hilang underwear... 


"I dah buat sebaik mungkin tapi juri tu reject I!!"
"Mak dan bapakku, Along mintak maap... Along dah kecewakan mak bapak"
"Juri tu bengong, saya rasa suara saya lagi sedap dari Fasha Sandha!!"
 "Saya tak kira, saya nak cuba lagi sekali nanti!"


Pathetic? Yes!

Lagi satu, natang apa siap ada pengetua, ada cikgu, ada pelajarnya? Kalau camtu baik pergi balik sekolah jelah.. Yang masuk AF ni belajar setakat mana? SPM ada yang kredit tak? Ada yang lagi bagus, dah jadi nenek pun nak masuk jugak... Padahal dah nak mati tu, boleh pulak dia terkinja-kinja atas pentas macam budak-budak dapat Digimon... Ahh, rindunya Digimon... Lepas menari tu, mulalah semput.. Kah3... Dah menopaus pun nak gak menyanyi... 

Fakta:
Overall, satu musim AF ada 12 orang yang masuk... Sekarang dah 8 musim... 12 darab 8 = 96... Daripada 96 tu, berapa ramai yang betul-betul berjaya? Yang kaya nya sape? ASTRO jugak, kan?


Penonton pulak sanggup vote pilihan diorang tu... Daripada bazir duit macam tu, baik bagi aku... Boleh beli laptop baru... Pas diorang kaya nanti ada ke diorang nak ganti balik topap korang tu? Diorang dapat kereta, rumah, kau yang undi tu dapat apa?

"Malam ini, pelajar yang akan terkeluar dari AF musim ke bla... bla.... ialah.... Mawuuu!!" Kemudian menangis teresak-esak lah berok-berok kat pentas tu... Mawu yang terkeluar hanya melambai-lambai kepada penonton sambil membawa beg bagasi yang entah siapa punya... Kemudian bersalam-salaman serta berpeluk-pelukanlah mereka tanpa mengira muhrimnya atau pun tidak...  

Bila mende ni nak habis? Nanti ada pulak AF 8.2, AF 8.3, AF 8.4, bla.. bla.. Baik kau belajar bagi habis dulu, dapat kerja bagus mak bapak pun bangga, hidup kau pun senang, ye dak? Setakat femes 2,3 bulan pastu dah takde kerja, nak buat apa? Ini bukan soal mencari rezeki... Banyak lagi kerja boleh buat... Rezeki ke namanya kalau hasil dari melalak atas pentas?

35 comments:

ashraf said...

kalau nak diikutkan dari segi kesenian, yang dari barat jauh lagi berseni daripada apa yang ada dekat malaysia.

malaysia ada bakat, tapi yang berbakat selalu diketepikan. yang tak ada bakat, tapi ada rupa yang selalu mendapat pilihan.

sebab tu lah MELAYU ni tak pernah maju. nak ikut orang lain je.

aniq said...

stop complainin..
n start makin a different..

themissingikmal said...

bapak aku tgk kot af...kalo aku tetibe je tutop tv xke kene flying kick ngan bapak aku....kahkahkah

Anonymous said...

haha..bgs2..brani sungguh kau yer..teruskan yer..aku sokong kau..

Anonymous said...

suma drama jer... buat penat je tengok AF nih.. aku dlu start tengok masa musim ke 3... smangt lar konon cuz baru dapat astro.... mase tu ..bnda nih maseh hangat2 lagi... excited je,,, skang dah masok yang kelapan... rasa cam xda kari... boring ader lar..

Anonymous said...

zzz

Anonymous said...

korang ni asik mgata je.. ingat tu x dosa ker?? awas.. jan tgk salah org je,, diri sendiri pun sedarlah sikit.. diorg cari mkn camtu, rezeki diorg camtu nak buat mcmna.. doakan la supaya tbuka hati diorang menyanyi untuk berdakwa.. cerminkan diri tu sikit, memang aku pun x suka tgk af ni tpi x la aku mgutuk camtu.. dan kita x salah dengar / tengok klo ikut hukum hakam...

Anonymous said...

ska ti dia r maw tulis pa..
tue pendapat dia,bkn pdpt ko..

budakhitam said...

bukti dah nampak bila maestro lingkup..tapi dgil gak nak buat kejadah haram ni

Pengetua AF 9 said...

aduyai..mmg la cri rezki..pelacur pn cri rezki gk br0..tp klu cri rezki tu bia la kearah halalan t0iyyiban..bru la berkat hidup..jadi darah daging tu der..bg cdgn ckit cm ne nk hentikan gne cre yg bt0l..??

Anonymous said...

"x salah dngr/tgk klo ikot hukum hakam"??

hukum hakam bapak kau la kalu camtu...

bangang.

Anonymous said...

u ol pkq lah sendiri..

Hizbun Nas said...

da tu ape benda yang nk kec0h2nye..??org tu nk bg nashat je kot..nk bg tau benda tu xel0k nk di j0in..org yahudi punya pr0gram..xkan la kte pn nk dapat saham tgk bnda2 cm tu..bhibur xde slhnye tp klu kte slah mmlih hiburan tu yg wt kte slh..tp klu anda rsekan bnda tu elok,truskan la meny0k0ng AF tu...ALLAHUAKBAR..!!!!!!

Pengetua AF10 said...

udah2 ler tu.... jgn main kutuk pasal mak2 lg...
kutuk tuan nyer badan xpe..
klu mak2 ni sensetif bai...
pikiaq2 la naa...
apa yg faiz ckp tu mmg betul pon...

Anonymous said...

semua pandangan y di beri adalah berbeza..
ttpi semuanye ad benarnye..jadi,,
mengapa semua asek nak tuding jari sane sini..??
y x suke tu,,
x suke lah..
yg suke tu,,
x yah r kacau yg x suke..
wat hal sendiri sudahh...
xde y nk d kcohknn..
n I HATE AF!!haha

Anonymous said...

nice 1 bro~

MonMon said...

sokong~ hahaha...sape2..yg xstuju tu, xyah r bace...buat2 xnampak sudah~ XD

Anonymous said...

pnjg sgt , aku tak bce pn

Anonymous said...

blog nie mmg kool, lawak, sempoi, berinformasi, relevan, overall...
mmg best...!

bab af tu mmg mrsakkn budaya rakyat malaysia espcially melayu...
cz dlu x derk pon plok2 antara lki n pompuan...
tp skunk...

x ksah...
cm x derk rse mlu ar antara laki n pompuan...
klu da kawen x pe ar gak...
nie x...

mcam haram je...

aichan said...

good think my family does not watch AF..
so boring~!
bek lyn anime, kpop drama, jpan n anime..
drpd tgok af yg menjengkelkn tu..

Anonymous said...

stiap tahun pserta2nya mkn x berbakat...hrp rupe je...

p/s: apsal biggest loser ngan amazing race masuk skali dlm ini cter? huhu...at least cte mcm tu x mrugikn pnonton n ade bg mende berfaedah kt pnonton... =)

Anonymous said...

Hahahaha , sume nk follow barat. tak sedar tujuan diorg nk lalai kan kita. adoi, sndri pikirlah. bukan Af je , mcm2 bende la Freemason ni dah buat. Lady Gaga , Korea2 , pe lg mcm2 . jgn igt diorg tu nyanyi buad suke . diorg nyanyi kita dgr, ntah ape diorg nyanyi , diorg puja kita pun ikot skali . aku suport la kau buad bende2 ni . at least ko luahkan, yg xske dia bikin entri ni . p mampos .
*Cik Eiqa*

saya afi. said...

wahahah! sokong sokong sokong. yang paling menyampah part nangs nangis tu. haish

Student Riyadh said...

kadang2 org2 skarg ni bila kena sound style mcm ni baru terasa kena btg idung sendiri..klw nasihat lembut2 lg berhemah xde maknanya..xpe,,aku respect gaya ko,,kurg2 klw ada yg t'kesan ko tetap dapat pahala pais..

Student Riyadh said...

kadang2 org2 skarg ni bila kena sound style mcm ni baru terasa kena btg idung sendiri..klw nasihat lembut2 lg berhemah xde maknanya..xpe,,aku respect gaya ko,,kurg2 klw ada yg t'kesan ko tetap dapat pahala pais..

Student Riyadh said...

kadang2 org2 skarg ni bila kena sound style mcm ni baru terasa kena btg idung sendiri..klw nasihat lembut2 lg berhemah xde maknanya..xpe,,aku respect gaya ko,,kurg2 klw ada yg t'kesan ko tetap dapat pahala pais..

Anonymous said...

kadang2 org2 skarg ni bila kena sound style mcm ni baru terasa kena btg idung sendiri..klw nasihat lembut2 lg berhemah xde maknanya..xpe,,aku respect gaya ko,,kurg2 klw ada yg t'kesan ko tetap dapat pahala pais..
by Riyadh Student..

Anonymous said...

sokong anda seratus peratus :DD

Anonymous said...

AF memang macam bodoh. Sial merosakkan anak melayu. Yang masuk ramai MELAYU plak tu. Kaum lain boleh kira dgn jari je berapa yg masuk. Bodohhh. Anjing2 AF dah boleh pergi mampos. Keep it up dude. Jangan layan anjing2 ni menyalak.

izaRamos said...

af9 dh wey~ 9 thun dh menghbiskn duit topup org msia =_=

xde pekdah nk vote2 ni

Pure Lily said...

peh kenyataan y mmg tepat, benar dan nyata.. bgus jugak ni musim terakhir.... *suka post ini

Farhah said...

Test

Anonymous said...

I just added your website on my blogroll. I may come back later on to check out updates. Excellent information!

Mira Ixora "_" said...

aku suka tikus mondok ko wahai faiz tapit :)

MOHD AMMAR said...

hidop ko sgt negatif..tgk blog ko byk cacian..wlpon btol tapi byk lagi issue faedah tok dikongsi..cermin diri..huhu

back to top