Saturday, March 5, 2011

Budak-Budak Zaman Sekarang


Gambar entah sape-sape...

Skang ni budak-budak dah ramai yang makin maju... Yang makin lembu pun ramai... Kalau aku pergi CC ada je budak sekolah rendah yang masih tak hapal sifir dan taktaw sunat tu apa tapi tengah main pesbuk dan poker online... Hidup baru 9, 10 taun tapi ngadap komputer dah macam orang ofis... Tapi, orang ofis pun suka main pesbuk jugak... 

Kalau tanya pasal Papa Yokies, Kluangman, Tomatoman, Yupi Burger, Ding Dang, Tora, Jajan Durian, Usop Sontorian, Anak-Anak Sidek, Nini Cokolat Celup, diorang taw ke? Aku dulu membesar dengan semua elemen-elemen penting ni... Kalau bukak komputer setakat main Pinball, Bomberman ngan Solitaire taw lah... Kalau yang pandai lukis gambar orang lidi pakai Paint tu kira dah power gila lah... Lagi-lagi kalau pandai lukis Goku ngan Bezita...

Taw dok cite apa ni?

Sebenarnya rugi jugak budak-budak zaman skang ni... Tu lah, lahir lambat-lambat lagi sape suruh... Har3... Kau orang taktaw nikmat main guli, congkak pastu tak merasa betapa cool nya naik beskal tak pegang handle sambil lalu-lalu depan makwe-makwe cun... Bila ada makwe pandang, buat muka kerek sikit biar nampak bergaya... Skang ni camne? Chatting-chatting sikit dah dapat... Belanja tengok wayang sikit dah dapat... Takde pun 'pen merah pen biru, u marah i lebiu'... Ahh, tak cool dude, tak cool... 

Alolo... Schuweetnya...

Kalau kat sekolah, sebelum masuk kelas mesti kena nyanyi Asma Ul Husna... Pastu baca sifir reramai... Aku dulu pergi sekolah naik beskal je... Kau orang ada ke yang suka naik beskal lagi? Takde, sume nak motor aje... Motor pulak yang letak enjin helikopter kasi orang lain pandang-pandang... Rambut budak-budak skang ni pun dah macam-macam pesen... Ada yang pacak-pacak, ada yang macam Tomok, ada yang macam cendawan... 


Ahh, aku nak jadi budak-budak semula pastu pergi battle Digimon sambil tengok iklan Smartshop... Baru ada life! Ngeh3... 

45 comments:

ashraf said...

kemah bohh!

Pijisketch said...

Rindu zaman kecik2 >.<

Ahmad Tajuddin Abdullah said...

haha,hanya mampu ketawa teringat kenangan kecik2 tuh....Ding Dang!dah la,a x nengok menda alah tu...

paan sabri said...

aku dulu digivice tu laga dengan tiang kot.. nnt leh battle.. haha.. serius macam ape je..

Silent said...

dulu kau baligh lambat
budak2 sekrg dah cepat :D

░♥si lampu neon♥░ said...

ni baru tahun 2011...kalau tahun 2020..aku pun tak tahu budak budak rupenye camne tah..



Jeng3x…
# Gathering Cikgu Blogger Part 2 - Vlog Silampuneon & The Geng ! #
# Buffered Earnings Nuffnang Edisi Mac#
# Akuarium Ikan Comel #

siti maizurah ismail said...

salam...
bila baca entry awak btol2 buat saya tringat zmn budak2 dulu..
mmg kita membesar dgn kartun2 yg ada pengajaran..bukan mcm sekarang..hehe

kay-N said...

ye betoiiiii!! tensen ngan budak-budak sekarang..balik kerja je tengok adik2 mengadap komputer..hangen gila..tengok singki berlambak pinggan..baju tak angkat..

budak-budak yang makin pemalas tau main FB je~

Hansyitake~ said...

tulah budak2 makin advance.. pengalaman zaman kecik dulu2 berharga der..

tOkeY aIskrIm said...

kecelakaan? cool!!

+d.O.Y.A.h+ said...

wakakak.
mantaappp

kecelakaan.
kah33

husar said...

good blog

+ follower:)

shikinbudakbaik said...

takleh blah tgok Smartshop ea...

sweet giler... miss tyme jadik budak2 kecik..

Maryam Alini said...

Iklan smartshop terbaik :) wahaha

qhais said...

kesian DDR..hahahahahaha....kalo ko tutup rmbut,show muka....,maybe org xknl tu DDR...tp ko tutup muka show rmbut...,CONFIRM org knl DDR..!!!hahahahaha

Leena said...

budak skrg mmg rugi..kesian dorang

Ateynmohd said...

alamak ! tibe2 rindu zmn kecik2 bile bace entry neyh .

alinlon said...

haha tgk rmbot pon boley tawu sape xD

Corrosive said...

aku dulu pun hari2 tgk iklan Quantum Showcase dan Galeri Smartshop

niniem said...

budak zaman skrang untong part dorang nih bersih je laa...
x main lumpur...main masak2 bawah umah..main guli sampai mgrib!
haha:D

nik lan nik mat said...

dulu mase kecik2 aku suke berkubang

NurAfizahMazlan said...

anak2 sidek~ rindu giler......

yuyu lar said...

time main guli aku cari guli berlian..yg sinar dia lain macam..kumpul..nak main syg ooo...hhahaha

hakeem kira said...

ohoh aku suka smartshop .

putERi-kAtEk said...

papa yokies!!! yumi burger!!! hahahahaa.... suka suka!!!!

NURUL NADIA ROSLAN said...

zaman kita dulu memang best gile. zaman kegemilangan!! kesian kat budak2 sekarang. aku sanggup ponteng sekolah sebab nak tengok sailormoon ari ahad =.=' (sebab skolah kat kedah cuti jumaat sabtu)

alexa yussida said...

zmn kecik2 kita mmg besh..kesian bdak2 skrg...errr gambar tu...kehkeh:P

mas.saari said...

blogwalking n follow kat sini

entri2 yang best!

ina said...

kau idup zaman aku jugakk.. hihi

lisa said...

agreed! haha

rj Etika said...

hahahaha...siyes rindu zaman kecik2. nak main masak-masak, main mak-mak, nak main nyorok-nyorok.. kenape permainan dulu mesti nama die berganda? hahah.

Si DauN CeRi said...

betul!! budak tadika skang dah ade henfon... budak skola rendah dah ade fesbuk. sy bet diorang taktau main tinting ngn batu seremban..kah kah kah. blom lagi lubang tikus ngan minapoli.. gile x cool life dak2 tecik zmn millenium ni.. adeyh~

super-1 JR. said...

hang lupe nak taruk "amek buku catalog Avon pastu terus buka part blakang2"
hahahaha!!

aisha said...

kecelakaan. hahaaahaah

themissingikmal said...

hahaha...budak zaman skrg xde nak curi belon kat pasar raya...gile loser

chanz said...

budak2 skang pon ada yg men guli lg ar. ari tu patient aku budak dia suka men guli

iefa :) said...

budak2 skrg... haih' xpya nk pelik la.. djah 2 pon da ade pesbuk.. fuh' dasyat!! haku dlu djah 2 hram jadah xtaw mnatang pe pesbuk tuh..

pejalankaki said...

bila keluar iklan je Tora datang lagi, dia punya excited tak leh cakap. pergi kedai beli, semata nak mainan dia, cokelat yg 2 biji tu kasi org. hahaha! heaven gila dulu.

far-east said...

rindu siot zaman budak..haha...dulu aku pon suka main guli,maen kejar2..hahaha

cikNINI said...

NINI cokelap celup. ak membesar dgn nyanyian lagu nini cokelap celop ni lah ! pengaruh kuat lagu ni..

Wan Nur Amirah said...

Itu tak termasuk hp yang diorang pakai. Budak skul rendah pun dah pakai hp canggih2. siap kutuk lagi hp kakak dia yang buruk nih heh -_-"

Nyxevious said...

actually aq ckup angin ngan bdak2 zaman skang,and kesian pon ade dngan bdak zaman skang,umo bru bper da ade ifon,blackberak,pas2 yg ade psp wat muke mnx pnyepak bila main.... tp diorang x dpat feel zaman kita,layang2,digimon,anak2 sidek,kluang man,mmg the best childhood ever la time 2!!

Muhammad Zaqie Bin Mohd Salleh said...

rambut cendawan??kecelakaan,hahahaha

Anonymous said...

[url=http://www.gucciknockoffshandbags.com/]Gucci Replica Handbags[/url]

Anonymous said...

[url=http://www.divinawatches.com/]Omega Replica Watches[/url]
http://www.divinawatches.com/

back to top