Thursday, January 6, 2011

Duhai Salesman



Dari dulu sampailah sekarang, aku memang tak suka ngan salesman... Baik yang di jalanan, mahupun yang dari rumah ke rumah... Dari minyak lintah,  minyak gamat, spek mata ciplak, tali pinggang kulit cicak, sampailah ke promosi tanaman hidroponik... Salesman ni memang pandai menyusun tutur katanya, umpama Karam Singh Walia ketika mabuk di restoran...



Pernah dulu masa aku kecik-kecik, masa tu famili aku tengah tengok tb... Parent aku tidow sebab baru balik kerja... Tetiba, datang 2 ekor salesman nak jual apa ntah... Mereka berpakaian kemas, seperti budak-budak MLM nak carik student first year yang baru dapat PTPTN... Masa tu pintu tutup... Diorang plak tak reti langsung nak give up... Bagi salam tak henti-henti... 
Memang bodoh mintak dipijak betul... 

Abah aku tersedar pastu dia cakap pelan-pelan, 
"Shhhh... Buat-buat macam takde orang"

Masa salesman tu dah nak berambus, tetiba adik aku pergi kat tingkap 
dan jerit kuat-kuat,

"Abah cakap takde orang lah!!!!"

Pelepapp! 

32 comments:

-hanyaaku- said...

adeyhh sakitnya kena lempang..

adrinaqamarina said...

tu memang dah biasa buat, abah cakap takde orang laaaa~

tapi memang orang3 cenggini mulut semanis madu betul laa

menusuk hati said...

baru petang tadi melayan salesman..huhu..

iwan_dextrous said...

hqahahah...kelakar seyh

Dextrous cyber life

Ariffin Janal said...

kahkahkah. sia2 dpt gula2 kat pipi~

Ariffin Janal said...

*eh dahi

Rozuan Ismail said...

haha..dah la jerit kuat2 kan..memang kantoi la..

deAnza-wAnda said...

dushhh!!! kwang3... hehehe

farhanaafri said...

hahahaa.. kantoi.. bijak bijak..

Amiey White said...

Shuuuuu pakistan kutip hutang -.-"

Berto said...

adik lu mmg lejen..keh keh

zanetti_be said...

haha.mkn pelempang tak tahan tue.

iniialahaku said...

salesman ibarat pngutip hutg..hahaha..tpi spa yg jdi salesman, salute ntuk korang..tebal gila muka

kai azmier said...

haha.. bebekas sampai skang pelempang dekat adik ko tu.. ni mesti bangla dtg jual kapet ne..

Syafiq Rosli said...

haha..bhaya wo salesman skang

NurAfizahMazlan said...

yg promote kad entah ape2 tu pon same.. tak paham bahasa org tgh rushing. *eh tu kira salesman ke?*

AIMAN said...

perghhh best makan pelempang kan..
haha

NURUL NADIA ROSLAN said...

penipu je diorang tu. terutama gores dan menang tu. sekor2 macam siot.

zacky ~786~ said...

wahh..~
apa agak yer perasaan salesman tu.. ahahaaa

mie said...

bagus nya!!!
apa la agaknya perasaan salesmen tu..
heheeee

H A N S said...

hahahaha...ksian adik..innocent sungguh! :)

+d.O.Y.A.h+ said...

hahah, adik anak mk mmg comel :P grrr

SURIA AMANDA said...

dah macam belalang dlm citer nujum pak belalang tu..lurus sangat kan?kan x pasal2 dapek sedas..

buDAK keCIK said...

kahkah...

tp ak pn x suka la salesman ni. ini olang manyak manis dia punya mulut.

semut pn suka. tp ak x suka. sbb slalu kejar ak. adeyh

Si DauN CeRi said...

adik laki ke pompuan tuhh??
siyes sy admire die! hahahhahaa

Miecyber said...

Kadang kadang saya layan salesman ni kadang kadang tidak.Bergantung kepada produk yang mereka offer...

Talian Nur

sis shuhada said...

jujurnya adik k0! kem salam dia yekk tp xyah bg dia mai umah aku, okeh. alalalalala.

analia buyani said...

hahah...btol2...salesman mmg suke menyebok...huhu

.:padie_eyla:. said...

mangsa salesman, adek kau.

one2paii said...

haha..kan dah kena..tulah balasan menipu..penipu ajar menipu,tapi dimarahi penipu..cian budak tuh..haha

-iEkA DaRLink- said...

lawak gile. adik tak reti jage line. hahha.

yan_n.i.m said...

spoiler punyer adek..haha

back to top