Tuesday, December 21, 2010

Bapak Aku, Bapak Kau & Bapak Mereka




Penggunaan 'bapak' di alam Melayu merujuk kepada ayah, papa, abah, daddy dan yang seumpama dengannya... Istilah ini bertujuan sebagai panggilan si anak untuk ayah mereka ketika berkomunikasi... Takkanlah si anak nak panggil nama ayah camtu je kan... Contoh mudah,


"Bapak, nak duit sikit... Nak beli donat"

"Dollah, nak duit sikit... Nak beli donat"


Semestinya ayat yang kedua mengundang pasu bunga terbang serta pukulan maut dari si bapak kerana itu dikira sebagai tidak sopan... Jika tak percaya, anda boleh mencubanya... Tetapi perkataan 'bapak' ini juga fleksibel untuk tujuan yang lain... Contoh lagi,


"Aduh! Bapak sakitnya... Bedebah punya semut!"


Lihat, dari panggilan seorang ayah, ianya mampu digunakan untuk tujuan yang lain... Cuba kita tukar perkataan 'bapak' itu kepada istilah yang lain... 


"Aduh! Ayah sakitnya... Bedebah punya semut!"

"Aduh! Daddy sakitnya... Bedebah punya semut!"

"Aduh! Ayahanda sakitnya... Bedebah punya semut!"

Langsung tak kena bukan? Jadi, perkataan 'bapak' itu sendiri sangat unik sebenarnya... Jika seseorang itu berkata,


 "Gila lah... Bapak besarnya bangunan tu...

Maksud yang beliau mahu sampaikan adalah bangunan itu sangat besar dan bukannya bapak seseorang itu terlalu gemuk atau debab... Tetapi, ayat-ayat sebegini seharusnya dielakkan ketika menulis esei, sama ada bahasa Melayu mahupun bahasa Inggeris... 


"So crazy... Father big that building"

"Ouchh! Daddy hurt... Damn own ant!"

Bak kata Ayap, rotten English... Aku pun nyesal gak tak terima je kos TSSL kat UITM dulu... Bapak nyesal... 


Disebabkan uniknya perkataan 'bapak' ni, nama blog aku pun ada aku letak... Nama blog korang takde ke? 
Bapak ah...

46 comments:

miss miera said...

kalo mak ????
hee

nohfee said...

bapak ah blog kau! bapak gempak doe! hahahahah

ashraf said...

jadah pe TSSL tu? hahah

dilla adilla said...

ahaha... bapak sengal... hehe

suke baca blog nie..:)

.:: Zul ::. said...

bapak unik entry ko! hahaha~

F.a.S.h.E.e.H.a said...

Hahahaha. Adehh

Entri ni 'daddy' lawakk. Eh bapak lawak lah.

amar said...

bapak ucop nyer!ngeh3!hak3!

cik miera said...

haha..bapak sengal..

yan_n.i.m said...

gila kreatif..! hehe

AD feez said...

hahahah ... bapak ah weh blog ko!!! hahah~

hiro said...

bakal bapak mertua ku mau 20 ribu..lu kesah? xabi gua nak cekau mane.

ziema cindalena said...

bile melatah;
"oh mak kau!"
translate;
"oh your mum!"

=='

+d.O.Y.A.h+ said...

wahhh. daddy awesome leh!

iniialahaku said...

slalu kat buku sekolah aku dulu2 aku tulis aku bin ayahku..klu nak ltak aku bin bapakku camxbrapa nk msyuk je..bapak ah ko ni,sengal ubi tol

chittysarah said...

adei..
giler bapak la~~
ade ke orang cakap gitu=.='

lalala~~

rossoneri said...

hahahahahaha sabo je lah

Tuan Penasihat said...

kalau bapak bapak tngok blog ko mesti dia kata apa main bapak bapak nih?

Dira gMj said...
This comment has been removed by the author.
TheChekJah said...

haha.... kalau semua orang letak bapak kat blog, mak nak letak mane?? sian la bapak sorang2... btw, very interesting la bro... thumbs up!!

marinahunny said...

bestnya makan angin dgn lisa..heheheheh

;)

Liquid said...

bapak ah.... eh...

TWEETY BERT said...

hahaha bapakk lawakkk hahaha

Gayahspears said...

jgn sebut bapak2 sensitif taw..huhuhuhu

akU GaDis said...

bapak best,, eh,,
ha ah la,nape owg suke pkataan bapak ek,,

kak long said...

'bapak' best kau baca entri kau dik..!

hehehe..!

Affan Ruslan said...

haha. pun dapat idea ye nak menulis entry. bapak ah. hehe

sarah abadan said...

haha... XD

.:padie_eyla:. said...

bapak laahh. camne bleh terpikir ehh menda menda simple niee.. bapak hebaattt

Encik Tikus said...

kau pernah kena penerajang tak ? haha

Selikat Coklat Berbicara said...

giler daddy lawak laaa ! HAHA

*sopan sikit* :) eheh

BLADE EDGE said...

ko pergi tukar ke english?? buruk benor ler bunyinyeee...

*cimOt* said...

anak buah aku kata:
"kalau mama-papa tapi kalau mummy-puppy lah kan??"

aku kata:
"erkkkkk"

namok said...

bapak hebat lahh ! tergelak seyh baca :)

Alynn Notnot said...

adehh! aku gelak baca ayat direct translation tu :))

Rashid said...

Bapak .. cam kat indon pula bila sebutnya. hehe

Shino said...

perhhh...bapak ah...klu x slp, ade loghat yg bese gne bapak ni...tp x igt mne...

shinoxyuna

Tuan Din said...

kalu ayat " Makk ai, Bapak kuat Bapak dia..."
Sapa paling kuat?

zahra pazim said...

hahha. lama2 bapak tu jadi sangat pemes penggunaannya. bapak2 haruslah berbangga. :pp

Hanna Vonný said...

hahahaha..
entry terbaekk dari ladang..=)
nice..=)

sarah said...

so ape point ko?

yg kite bole gune satu word untuk multiple terms..

who cares.
u pon bole jadi entri.

alamak! think of something better to write la

dya adriza said...

sengal tapi berkualiti ahakz~

aeron yon arshad said...

bapak terbaik entri ni. Leh ajar tak bapak? Hahah.

Faiz Tapit said...

sarah: just another bullshit anon talking shit chickenly... kah3

Aisyah AR said...

hahaha!!! terjawab sudah!!!!! i loike!!! i loike!!!

"ouchh! Daddy hurt...Damn own ant!"

tak leh blah!!! hahahahahahahahahahaha!!!!!!!!

Faiz Tapit said...

u loike, i loike...
hahah

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said...

sekali sekala hang buat entry macam nie seru jugak.. sian aku tgk hang buat entry komik jek.. boleh pecah otak dow nak pk..

back to top