Friday, December 10, 2010

Tips Blogging Dan Tambah Reader



1. Takyah letak lagu kat blog... 




Mungkin best untuk korang, tapi kena ingat korang sebenarnya ada pembaca dan pengunjung yang bermacam-macam jenis... Think about your readers... Tak semua orang suka dengan lagu yang kita suka... Lagu tu main kat laptop sendiri je pun dah cukup... Tapi, kalau dah memang bernafsu sangat nak letak, letaklah music player yang boleh pause... 


2. Takyah letak banyak sangat bling-bling dan widget... 




Ni khas tuk blogger pempuan... Jangan beratkan blog dengan perhiasan semata-mata... Letak widget yang perlu sahaja... Untuk perhiasan setakat 1,2 cukuplah... Seeloknya beratkan lah dengan bahan bacaan yang seronok untuk dibaca... Lagi satu, guna template yang simple dan senang tuk orang baca... Simple tak bermakna hodoh kan?


3. Tulislah entri yang betul-betul mampu menarik minat para pembaca... 




Tak kisah pun pasal apa, janji best untuk dibaca... Isi kandungan biarlah teratur dan mudah difahami... Sebaiknya cerita mengenai sesuatu yang general dan mudah difahami semua orang... Jangan tulis cerita yang hanya boleh difahami roomate atau kawan baik anda sahaja... Tajuk entri juga sangat penting... Pilihlah tajuk yang ringkas dan sesuai... 


4. Penggunaan bahasa... 




Kurangkan singkatan dan ejaan yang pelik-pelik... Bahasa biarlah yang padat dan tak meleret... Lepas tulis satu entri tu, check semula ejaan dan penggayaan bahasa... 
Contoh: 
"Aq asew nk sepak jew die uh! Geramnyew!"
"Rasew nk itot dye je larh... Encemnyew!"
"Key larh... Sye mau tito dlu"


Cute ke macam ni? 


5. Pemilihan font dan warna tulisan... 




Sebaiknya pilihlah saiz  font yang sedang-sedang aje... Tak terlalu besar, tak terlalu kecik... Warna tulisan pulak biarlah seragam dan tak terlalu colourful... Jangan nak parya sangatlah... 


6. Letak chatbox atau shoutmix... 




Ini penting untuk memudahkan blogwalking... Kedudukannya juga perlu strategik dan senang dicari... Chatbox ni kira telefon kita lah... Orang akan tinggalkan link blog diorang kat chatbox kita macam bagi nombor tepon... Tinggal kita je yang nak call balik ke tak... 


7. Rajin blogwalking... 




Blogwalking ni kira promote blog kita kat blog orang lain... Kalau kita malas nak promote blog sendiri, sape lagi? Mak cik jual nasik lemak? Abang pizza? Akak Econsave? 


8. Kat bahagian komen tu buat pop up window dan buang word verification...




Ni untuk menyenangkan para pengunjung untuk memberi komen kat entri korang... Lagi banyak komen, mesti lagi stim kan? Bila ramai orang komen kat entri kita tu bermakna kita ni tak syok sendiri... 


9. Tak payah buatlah yang disable right-click tu... 




Menyusahkan aje... Nak baca entri yang lain pun tak boleh... Macam-macam software dah ada skang ni tuk detect plagiarism/copycat... Contohnya, copyscape...


10. Buanglah dialogue box masa nak masuk blog korang... 




Bila pergi kat blog tu je, keluarlah "sape nama anda?", "selamat datang" dan bla3... Banyak plak tu yang dia tanya... Macam nak pergi interview pun ada... 


11. Daftarlah Nuffnang... 



Mende free je kot... Pastu kita yang dapat duit... Ejen pengiklanan yang lain banyak lagi sebenarnya tapi aku just pakai Nuffnang je...


12. Selalulah update blog... 




Paling-paling kurang pun 2,3 hari satu entri... Kalau update blog setahun 4 kali baik pergi mampus aje... Kat rumah takde internet? Alasan tahi... Rumah aku pun takde... Aku just tulis entri kat notepad dulu pastu nanti masuk pendrive... Pergi CC, edit-edit sikit pastu post lah... Lebihkan usaha, kurangkan merungut...


13. Sebarkan blog anda secara meluas... 




Paling senang, gunalah facebook... Boleh kata semua orang ada facebook skang ni... Buat fanpage blog sendiri... Selain tu, bila bukak facebook tu, search je perkataan "blogger" atau yang seumpama dengannya... Like aje group-group yang berkaitan dengan blog... Promote lah blog korang kat situ tiap kali ada entri baru... Lagi satu, kalau nak publish entri baru kat facebook, pilihlah masa yang sesuai seperti waktu malam dan ketika ramai yang tengah online... Dengan cara ni, ramai yang akan berkunjung ke blog kita... 
Klik SINI tuk buat fanpage blog...


14. Jangan cepat putus asa... 




Tiap kali ada anonymous datang buat kacau, jangan melenting... Sebab itu menunjukkan blog tu best sampai ada yang dengki... Betul tak? Heheh... Lagipun, makhluk takde telor ni sebenarnya attention seeker je, kurang kasih sayang orang kata...


15. Header blog mestilah tak serabut dan menampakkan nama blog dengan jelas... 




Seboleh-bolehnya, nama blog tu biar kasi besar dan kontra... Nama blog pun penting... Kalau buat header tu, biar nampak nama blog jelas-jelas...


16. Carik idea yang bagus... 




Ramai orang kompelin pasal ni... Cara aku senang je... Pandang sekeliling dan amati betul-betul... Contoh: tengok kerusi... Fikirkan satu cerita yang menarik atau pengalaman pasal kerusi... Macam-macam boleh cerita, jatuh kerusi ke, buat kerusi masa belajar Kemahiran Hidup ke, takut kerusi kayu ke... Kalau takde idea jugak, tukarlah... Ambik meja pulak, jajan, mouse, pasu bunga, henset, kipas... Jangan ciplak idea orang dah lah... 


17. Banyakkan letak gambar yang menarik... 




Bila korang nak tulis entri yang panjang-panjang, selitkan beberapa gambar untuk mengelakkan pembaca cepat bosan... Kalau gambar tu korang punya sendiri, letak link blog korang kat gambar tu (watermark)... 

Happy blogging!

73 comments:

yanshumill said...

owhh baru tau . thnks cikgu :P

mR Gee.!! said...

Hahahah....

dah macam fadiLah Kamsah pLak..
bagi tips..

ape pun nice sharing..
98% dari list tuh.. aku sokong ..
steadi bro...

Anonymous said...

da tulis entri pnjg2 jgn delete plak.. pstu maki hamun dpn laptop..

anassuhada said...

huyeahh. thanks for the information broooo. :)

aida said...

wahhhh...best lah tips ni..thanks.. =))

Sab Buenoo said...

bagos. aku pasan ko dah post semalam tapi ko remove alik eh. hahaha.

n@iem88 said...

bace si faiz nie nyer kehebatan die nmpkanyer,hebat2

Corrosive said...

aku suka no 2, mmg annoying giler doh org yg letak banyak sgt widget nie. Lama giler nak abis loading plak tu.

syeraRAWRR said...

bagus! ! ! ! !

Tuan Din said...

Terima kasih.. mmg sangat2 membantu...

AiDa AzRyN said...

yeah! info yang berguna.. ^^

_aLiaHwaFa_ said...

lagi satu, camwhore. xpyh camwhore bnyk sgt.

dak kcique said...

tetibe rs penulis blog ni comel. sbb entri yg ni cam entri tunjuk ajar.. tetibe teringat akak2 ngn abg2 fesi alumni kat skolah dlu.. trime kasih eh..

. Amiera . said...

tips yang menarik & membantu.. =)

Aisyah AR said...

hahhahahhahahh!!! i loveeeee this!!! mmg semua terjawablah!! harap2 mereka2 yg ada lagu, word verification lah...sila faham dilemma kami yang ske comment dan terjah blog korang tue...hahahh!!

p/s: nama tu...nama tue adaaaaa disitu....hahhaha!!! sankyu!!!

Jejaka Terhangat said...

terbaek..patut la follower blog ni beriban..ngehh..

Jejaka Terhangat: Melaka Galakkan Budak Sekolah Berkahwin Awal. Apa Kata Anda..?

Anonymous said...

wah..abg nie sejak2 trcalon kt blog lawak plhn da de tips2 la plak..chaiyok la bang..da femes nnt tuka la nme..FUNA ke..

Cik Waning said...

thanks for the tips =D

*oke, skema nak mam... XD

ShaLLeyShaLina said...

terbaek dari ladang...

Omu Rice said...

ye...memang tips paling penting..lebih2 lagi kalau blog tersenarai dalam bloglarian...kene jaga image..blog...yosh!

hans said...

hahahaha
macam2
betul juga la tu

P/S : Rasa Macam Nak Goreng Tepung Jer Operator Pizza Hut Nih

chittysarah said...

wahaha~~
idea berrnas nie~~

syuwai skr said...

waah..tQ 4 the tips..

Ain Zulaikha said...

tips yang berguna, terima kasih ya :)

maCy said...

mak aih panjangnye. cekgu betul~

dilla adilla said...

tips2 yg bagus2....tq bro klaka...

Nabilah Zainal said...

huiyoh~ sentap arh part widget ngan lagu tu~ bhahaha..

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said...

aku sokong 1000000 peratus !
macam nak copy paste jeeee ! hehehehe !

Selikat Coklat Berbicara said...

sgt bagus laa brother faiz . sy baru mule berblogging :) soo , tips2 mcm ni mmg sgt2 membantu . kalau sudi jenguk la blog sy . ta chantek lg bosan . haha

http://bantalhaticoklat.blogspot.com/

khairil said...

keep it up bro..aku xde blog,tp aku suke bace 'blog kau bkn blog bapak aku' nih..sume entry aku da katam..update la slalu keh!!carlo bette~

++anis++ said...

kal0 nak copy cket tips uh ley x?

/Dayah//Nurul/ said...

belog kena kreatif, fikir masa dpn pjg, trasa nk pencen la nulis blog kdg2 tp tatahu napa, smg awk maju dlm dunia blog

Kiera Shakiera said...

serius dah mcm cikgu bro..
lu terbaik!

adan said...

thanks ngan petuamu bro.. ngee.. ^_^

missESHA said...

nice entry.byk tips boleh esha gna utk naikkan jmlah followers.thnxx for the tips ;)

Husna Lana said...

tengs ! sgt berguna. akan dipraktikkan. br nak blajar masuk dunia blogging nih. haha

alexa yussida said...

mantap ohh..suke smua nasihat ko ni...plg bes num 8 tu..mmg sakit hati bila ade word verification n xde pop window...lama nk kena tgu..wuwuwu..
num 10 wat aku tergelak...interview kaw2 en..hehe

ashraf said...

hebatlah abang ni.nak follow gak larh :P

syakira0uhlala said...

tips no 8 ayat akhir trasa gitu..haha
ape2 pon thanx for the tips given!

syaz rini said...

tips yg mwnarik..:)

nohfee said...

waaaa. nk tny.. cm ne nk disable blek right click tu ek?? adeh~~

Why Farouk said...

idea ko x pnh x besh pais.. ak sukaaaaaaaaaa.. hak3

M I A J A M A L U D D I N said...

bagos lah lu neh..

aFiQ faWWaZ said...

terbaekk la tips,,

SyafiqaNabila said...

tips yang best..thanksss!

suNa HusN@ said...

sweuju aje.....asetuju aje...nk mntk tlg komen blog cikDa leh///at least i noe pe yabg kurang...stil new at blogging world

Miela Tahril said...

gile banyak tips ko..berguna beb...

weh ajar aku pasal cek org copy entry kita tuh ley?????
ermmm xpeke kalau bt fan pade fb kalau setakat 300++ je follower????cam segan je...xpe ea????
ha pasal takde internet tu, kreatif lah ko..aku tak terfikir pon...yelah kan taip kat lptop siap2 pastu copy ke blog.senang je...

baguslah ko...berguna2 :)...kalau baik promote lah blog aku pulak yer :)...tq

ayin masliza said...

akak folow blog awk.. jujur iklas walaupun bahasa kasar... kalau faiz lah nama awk, dah serupa ngan nama laki akak... thanks for the tips.. banyak sangat.. akak ikut sikit2 dulu.. blogger baru lah katakan...

raudhah said...

salam...

nak share ley? saya letak link awk ye..=)

Faiz Tapit said...

boleh2... silakan...
=p

Siti Hajar said...

thanks mr faiz..i'm on my way tok create blog baru nih..idea macam2...cume masalh url ngan header jerk xdapat lagi nih...ade cdgn???

qaqa said...

faiz i saw u lunch td,,, i fez year student food sc..n da lme cri faiz tapit cz i taw u ukm,, n tgok u td pkai bju food sc,, u thun brapa??? i knal senior laki azmii je..
n ayap tuh sape???

p/s= sorryy pnjang plak hihi

qaqa said...

faiz i saw u lunch td,,, i fez year student food sc..n da lme cri faiz tapit cz i taw u ukm,, n tgok u td pkai bju food sc,, u thun brapa??? i knal senior laki azmii je..
n ayap tuh sape???

p/s= sorryy pnjang plak hihi

ashraf said...

sayalah ayap tu.hahahah

AYIE said...

sdang mngikuti tips2 ini dgn khusyuknye.. hrmmm~~ *bunyi fokus*
sgt bgune utk junior mcam sy.. maceh ye! :D

♥ ♥ ♥ miSz sYa♥ ♥ ♥ said...

terima kasih cikgu (*versi nada budak skolah rendah) ngeee

afina rahmat said...

suka ! suka ! tips yg amat baek , bg lah bnyk lagi ! =)

Mr Google said...

Terbaik la bRo KO punye blog nie..
sifu blogger pon bole la..

anafaryana said...

setuju 100% dengan letak lagu kat blog..pejadah letak lagu kalau sesuai untuk telinga sendiri..lagi satu dengan penggunaan bahasa yang "gedix" tu..kalau adik aku yang umur 5 tahun tu baca mesti dia cakap "kak ma orang ni tak pandai eja ye?"

nadia said...

i'm new blogger..thanks for the tips;)

nurul hidayyah ♥♥ said...

bahasa entry yang tidak seperti selalunya.huhuhu.suka suka.

ewan azhar said...

huhuhu..bag0s laa....tips2 ni mmg berguna laa...xpecially utk saye..budak yg bwu blaja berblogging nie..anyway..thans atas tips2 tu ea...hehe

Anonymous said...

Кино на Вашем мобильном- насколько это удобно и сколько вы думаете сообразно этому поводу? Намедни подсел на фильмы на сотовом[url=http://films3gp.ru/].[/url] Днесь смотрю их для учебе, для работе[url=http://films3gp.ru/],[/url] в ванной, бывает и в туалете[url=http://films3gp.ru/].[/url]..) Короче удобно, а сколько вы думаете об ЭТОМ?

SoutulMujahid said...

tips drpd otai

dyabunga said...

tips yg berguna..

Anonymous said...

aq suka part yang alasan tahi tu..haha

abg apix said...

owh .. yes2 .! dah tau dah .. mne butang like nih ? he3 ..

Hazwani Hamzah said...

Hmm betul2x...

Hazwani Hamzah said...

Hmm betul2x...

nur chahaya said...

nice tips..thankzz :)

nur pling x ske law der disable right click tue..aduii..menyusahkan..bkn nk copy pon just nk reload or open kt new tab je..

khairul azman said...

ermm. boleh x ternagkan macam mane blogwalking. sory x faham yang tuh. saya budak baru belajar heheheh

khairul azman said...

cube terangkan dengan lebih jelas mengenai blog walaking

lockhart said...

blog saya cukup bagus tak saudara admin??

back to top