Saturday, December 25, 2010

Tips Menulis Entri


Kenapa perlu tulis entri yang bagus?


Entri yang bagus bermakna pengunjung yang ramai dan orang lain hargai penulisan kita... Macam aku sendiri, aku selalu baca balik entri lama-lama aku... Bandingkan dengan cara penulisan aku yang sekarang ni... Dari situ, aku boleh baiki entri-entri aku yang akan datang... 

Macam mana nak karang sesuatu entri?



Cara aku, guna teknik macam jawab penulisan UPSR dulu... Mengapa, kenapa, apa, siapa, dan di mana... Satu ayat tu aku akan fikirkan ayat yang paling kreatif dan seronok untuk dibaca... Kalau serius je pembaca cepat bosan... Letak gambar-gambar sikit... 

Mana nak dapat idea?


Kena sentiasa kreatif... Takkanlah sepanjang 24 jam dalam satu hari korang takde satu pun perkara menarik yang berlaku kan? 


Sebelum tidur, aku selalu pikir balik apa yang aku buat dalam sehari... Takpun, aku cuba ingat balik masa aku kecik-kecik dulu ke, pasal isu-isu semasa ke... Kalau dah dapat idea, aku akan catat dulu dalam henpon... Pastu baru lah aku tulis entri lengkap... 

Jangan cepat give up




Cuba pandang sesuatu tu dengan mendalam... Contoh, tengok selimut... Cuba pikirkan apa yang menarik pasal selimut ni... Selimut buat menyamar jadi hantu ke, selimut koyak ke, tak suka selimut ke... 
Be creative...


Untuk tips yang lain, boleh rujuk kat
Tips blogging dan tambah reader

49 comments:

iqbalhakimi said...

faiz..aku petaruhkan entri nie..
http://iqbalhakimi.blogspot.com/2010/12/hidup-aku-gelap-dengan-tiba2apakah.html

sebab apa?..sebab entri nie tba2 terlintas kat kepala aku bila tupp letrik xde..time tu kebetulan lappy ada battry lagi so aku cuba gak update..so aku combine dengan tajuk yang membuatkan org tertanya2..harap2 berjaya.

THE LEKAT LEKIT STORY said...

surirumah spt saya masa byk di rumah tp memperbanyakkan membaca tak kira di blog atau akhbar online.. memberi inspirasi.. even tgh mop lantai pun kdg2 dtg idea.. turun pegi buang sampah.. atau kekedai dkt umah.. mata seorang blogger akan sentiasa memerhati keadaan sekeliling untuk memcari bahan cerita... lebih2 lagi kalau ada aktiviti luar.. satu bonus

iniialahaku said...

yg aku pliknya,bila aku xdak mood nk mnulis 2,time 2la idea aku mai macam nak gila..n3 yg best???sumanya best2..haha..mnala aku taw,org yg mnilai.aku mnilai cam syok sndri plak..

Nur Shalihah said...

http://loveischildish.blogspot.com/2010/12/aiman-tak-kisah.html

salam, saja cuba nasib hehe

Mr. Swift said...
This comment has been removed by the author.
nadia said...

hee...suka bace entry kau~~
ohh..ni kot satu2nye luahan dr hati yg betul2 penah aku buat...

http://nadsukemunyet.blogspot.com/2010/09/anak-ayah-ingat-lagi.html

adrinaqamarina said...

pe eh entri terbest pernah tulis. can't recall.

tu la, berguna kan, apa yang cikgu bm ajar time upsr dulu. :)

Joy Norin said...

baiklah....

eqbalzack said...

info yg bagus...hehe

therosputih said...

nice entry...akak baru je follow kau sbb akak rasa kau sorg yang unik, penulisan kau jugak unik...keep it up...

+d.O.Y.A.h+ said...

waw! memang top blogger ni :)

asmaqhusna said...

thanks for sharing....memang aku tak tau nak tulis ape kat blog

ab@h_Izz said...

salam...selalu mmg ada cerita tapi kering idea untuk mengolah...tips yg baik..

http://izzukasyahfamily.blogspot.com/

ashraf said...

terima kasih abang ben faiz.hahahhaha!

siti aida said...

salam faiz..
thanks atas info yg diberi...

ni link nya, http://aidachentaluq.blogspot.com/2010/12/pada-suatu-malam.html

apa pendapat kamu tentang lelaki ini,nak salahkan sape >>> http://aidachentaluq.blogspot.com/2010/12/hati-hati-semua.html

Faiz Tapit said...

Tenkiu sume... aku tgh bace2 blog korg ni... hehe

putERi-kAtEk said...

hahaha....nak cuba jugak.....hehehe.....dgn penuh bangga: entry sy semua best!! kalo tak best buat apa sy nk buat entry tu baik sy remove aja betul tak..... tp juz nk kongsi


http://puteri-katek.blogspot.com/2010/12/jom-rebus-telo-tanpa-periuk.html

~eZmALiZa~ said...

tips terbaek bro! :) nice info..

Fiqas said...

idea aku dtg bila time malas nak menaip...masa tu berbakul2 idea masuk..tp bila masa hadap pc je, berterabur idea larik...

M I A J A M A L U D D I N said...

good. =)

ascil.punye.lah said...

thx lah share info!kalau kau rajin bace lah blog aku.tak da apa yang menarik.aku memang tak berape reti nak menulis.tapi.aku suka blog kau.best!

http//:ascilpunye.blogspot.com

Nieyzar said...

Entri aku yg ni brkaitan ngan isu semasa... fenomena yg prnah hangat dibualkan kat sluruh malaysia, dan merupakan entri aku yg terpaling bnyk skali dibaca dlm rekod penulisan entri aku.. Hahah! tgk la..

http://nizbudakart.blogspot.com/2010/11/apa-dah-jadi-dgn-drrozmey.html

yanie37 said...

http://fazyanierazi.blogspot.com/2010/12/kisah-pasar-malam-vs-malam-pedajal.html

--Nah amik ni. Saje saje lah kan :DD

||aLeaSaRa|| said...

tq bro...kite pun selalu alert dgn persekitaran.Hp mmg wajib.cuba baca entri kite ttg review filem ngangkung dan narnia..kite tak copy kat mn2 blog.Itu semua masa kite tgk sdri wayang dan setiap isi2 penting dan hot kelam kabut type kat hp.Bygkanlah tgh gelap2 kite key in kat hp huhu..sebab nk korang hepi bc review kite

dilla adilla said...

asal kau bagi tips jek, mmg bagus2... gud job.. :)

Encik Tikus said...

pehhh, terbaik bro. tapi yang penting minat berblogging tue jangan sesekali luntur kan =)

dila said...

aku rasa kau patut promot dana dekat sini. kahkahkah

Yellow LEOpard said...

http://yellowleopard.blogspot.com/2010/12/capoeira-ni-apa.html

it's abaout capoeira, tak ramai yg tau..huhu :)

sayang oranglidi.dot said...

nk try jugak lah... o_L kasi nie jerr lah.. kalo 2 boley x?? hehehe

http://sayangoranglididot.blogspot.com/2010/12/1.html

xpelah.. 1 jer..:D

Redzuan Kassim said...

kalau blog ak...
ak men tulis ja apa yang ak rasa nak tulis...hahahaha

nnti ak nak cuba style nie...
mne tau berjaya...
bley tambah followers...
hehehe

AiDa AzRyN said...

tips bagus.. slmt berblogging!

CakapBisa said...

Nice Share,,:)

si suraya said...

http://sisuraya.blogspot.com/2010/12/taktik-cilik-perogol-masa-kini.html


mintak cikgu buat correction atau double check mana2 yang patut.hehe

masshie mastura said...

i dont lyke bace entry kalau cite psl gf or bf dye jeeeeeee. mcm org laen xde gf/bf. wek! haha.

n owh i dont know wish entry in my blog yg best. i suke semua je :)

fatie(; said...

wahh!sgt begunee 4 new bl0gger likee mee.!ngeeehhh~

Nabilah Zainal said...

sharing session. yaiks..

http://nabiellazainal.blogspot.com/2010/03/antara-dua-pilihan.html

AIMAN said...

hang memang sempoi la der...
chaiyok!

ika honey bunny said...

haa, baguih! aku tak rase aku ade entry yang terbaikk. semua macam sama je. haha. tapi ade la a few entry yg aku rasa penuh dengan ilmuu gitu.

kalau aku, aku suka membaca. and from that aku develop skill aku untuk menulis. sangat membantu tahu?

ika honey bunny said...

NAHHH AKU GILA KUASA. BACA BACA


Kenapa ramai anti MLM

Bila wanita lebih berpendidikan tinggi berbanding lelaki

Kenali Personaliti anda

ain dzaya said...

Entri ak yang paling seksi dah nie...klu ka ta promote gak..aku mmg aaa ta dapat nak nolong deh pasnie..mmg nanges ta berlagu ak pasnie..keh3..baca yep..jgn ta baca..

http://aindzaya.blogspot.com/2010/11/bila-aku-teringat-balik-cerita-nih.html

http://aindzaya.blogspot.com/2010/11/saya-sayang-awkbacalah.html

http://aindzaya.blogspot.com/2010/11/apa-itu-cinta.html

mamawana said...

Assalamualaikum

Baguzzz banget...sharing info. Kita tulis and kongsi cerita yg baik2 ek...

mamawana said...

Assalamualaikum...

Bila waktu santai, mama suka baca balik luahan2 entri pos lama spt di bawah...sayu pilu...merindu....sUDI sudikanlah singgah di pos entri ini


http://nurqasehbiz.blogspot.com/2010/01/bila-aku-lupa-tuhan.html

mashiemeru said...

tp owng mesti pandang kiter n kuat ngarot..hurmmmmmm

zuar said...

tips yang menarik..thanks 4 dat info^_^

HafsahAzmi said...

aku tak tahulah pulak tapi aku suka citer pasal budak nak dekat same spesies toyol bontotnye a.k.a adek aku

http://angel-lovesundae.blogspot.com/2010/12/aku-geram-nieh-aku-geram-dasar-bontot.html

aeron yon arshad said...

gua tabik lu punye blog.mmg superb! skang gua nak pertaruhkn entri gua yg xseberapa nk best.

http://goreng-gorengada.blogspot.com/2010/11/penjaga-kaunter-wayang-times-square.html

rOTi ceLop miLO said...

alahai....

tak sangke lak cara kite same, mmg terasa bodow beb tulis entri kat notepad, pastu baru type kat computer tp bile tau lo pun same terasa brilliant cket hekkk...


nie uncensoredblog gue :-

http://roticelopmilo.blogspot.com/

eyna-chan said...

http://eynamnm-eyna.blogspot.com/2011/01/umur-21-tahun-dah-beruban.html

mcm mana dgn tajuk saye.. gimik ckit x..

anyways thanks for the tips! very helpful!

faiz_nordin said...

thanks bro..follow lah blog gua
http://faiznordinphotography.blogspot.com/

back to top