Thursday, December 23, 2010

Saya Gay, Saya Ok



Terima kasih aku ucapkan pada Fiza Sarawak kerana telah meminta pandangan aku secara peribadi berkenaan Azwan Ismail di Youtube... Sebenarnya, aku memang dah taw lama pasal video tu cuma aku malas nak tulis pasal tu... Tapi, bila ada orang meminta pendapat aku, aku rasa bertuah dan dihargai... 
Thanks Fiza...

Berbalik kepada si Azwan Ismail tu, aku rasa masih ada lagi yang belum taw siapa dia tu yang sebenarnya... Mengikut video tu, dia ni seorang jurutera yang berumur 32 tahun... Bukan sebarangan jurutera kerana dia adalah jurutera yang mengaku secara terang-terangan yang dia adalah seorang gay... 


Sedikit-sebanyak ucapan dalam video tu:

"Saya Azwan Ismail, 32 tahun... Saya telah mengambil masa yang agak lama untuk mengenali diri saya, untuk meyakini diri saya bahawa saya seorang gay... Dan akhirnya saya berani mengatakan saya seorang gay 
kepada orang lain"

"Mereka tidak memahami dan merasai menjadi seorang yang gay"

"Saya harap anda akan menemui sumber kekuatan itu dan berpegang padanya dan akhirnya yakin untuk memberitahu orang lain - 
Saya gay, saya ok"

Secara jujurnya, bila kali pertama aku tengok video ni, aku cuba untuk ingat semula kat negara mana aku tinggal skang... Oh, Malaysia dan bukannya di Eropah... Aku sangat-sangat terkejut bila ada rakyat Malaysia yakni seorang Melayu macam aku, yang kompem-kompem Islam boleh mengaku macam tu sekali... Dari pandangan aku, berkemungkinan dia ni adalah seorang free-thinker yang ekstrim... Ekstrim kerana bodohnya tak macam orang... Barangkali hampir dengan lembu gila...


Mungkin Malaysia skang dah terlampau pesat membangun sampai lahirnya golongan-golongan macam tu... Sume nak ikut Barat... Sume nak tiru Barat... Sume cam keparat... Apa nak jadilah... Dalam konteks Islam, tak salah untuk kita menceduk ilmu atau mengambil contoh dari orang kafir selagi ianya tidak melanggar hukum syarak... Tapi, nak ambik contoh tu biarlah guna akal dan bukannya guna boxer jiran sebelah... Semakin tua kita, semakin matang sepatutnya kita jadi... Bukannya semakin keldai... 

Aku juga suka fikirkan sesuatu yang orang lain rasa remeh tapi sebenarnya lebih bermakna dari membina menara 100 tingkat macam yang Najib nak buat tu... Kita bebas untuk berfikir apa-apa saja dan membuat apa yang kita suka... Tapi, perlulah diingat, hukum-hakam yang telah termaktub di dalam al-Quran itu bukannya sekadar hiasan...


Memang betul, setiap pendapat orang tak semestinya sama dengan kita... Lain orang, lain caranya... Lain kereta, lain enjinnya... Tapi, itu bukanlah alasan untuk menjadi songsang... Setiap orang lain kerana masing-masing mempunyai keunikannya yang tersendiri... Uniknya seseorang itu terbahagi kepada banyak aspek... Tetapi, aspek homoseksual langsung tidak termasuk di dalamnya... 

Allah telah menjadikan hidupan di dunia ini secara berpasangan... Maksud berpasangan di sini ialah yang berlawanan jantina, bukannya sesama jantina... Bahkan binatang pun tidak suka sesama jenis, inikan pula manusia? 
Khalifah di bumi ini?

Kenapa mende macam ni boleh wujud? Apa yang perlu kita buat adalah lihat semula sistem pendidikan kita, asuhan ibu bapa kita, bagaimana sistem sosial masyarakat mencorakkan kehidupan kita... Semoga yang songsang-songsang tu bolehlah minat kat jantina yang sepatutnya... Kalau terdesak takde awek, jangan lah carik mak nyah... Cubalah carik Mak Senah takpun Mak Mah... 

"Fakyu gay!" - Mak Mah
Inilah Mak Mah, bukan Mak Lampir

42 comments:

+d.O.Y.A.h+ said...

ayat yang lebih berhemah setelah bapak ko baca blog ko. hahaha.

saya cantik, saya ok :P hahah

Faiz Tapit said...

hahaha... saya taff, saya ok

hakeem kira said...

betol ke ape yg aku baca ni . apsal ko nampak mm baik je .

saya kachak,saya ok

Shidy said...

1 je ak nk komen...lawa giler jari tgn kiri mak mah..hahaha

aienz nawawi said...

woo sekarang kat blog2 sume dah kecoh pasal video ni

sengal jep org tu bangga dgn kehidupan ny
haihh
geli yaw dgr pgkuan dy

CIK CIRA said...

mmg sesetengah manusia sekarang tak tahu malu..

saya comel,saya ok c(=

Wahida Nasution Thakhrim said...

statement berani mati yang akan buat famili dia malu besar.. harap2 la mamat tu segera bertaubat..

btw, i'm fat, i;m okay.. he3

SnowladieS said...

"Saya harap anda akan menemui sumber kekuatan itu dan berpegang padanya dan akhirnya yakin untuk memberitahu orang lain - Saya gay, saya ok"

bila dia cakap macam ni... dia islam dia melayu tapi... gay... yang konon nak carik sumber kekuatan. islam bagi sumber alquran n sunnah nabi. sumber ape lagi la dye tu nak-.-

tingin nak tau apa perasaan lelaki terhadap lelaki gay hahaha 0.o

Pert Doherty said...

Makmah mmg steady

Miela Tahril said...

http://miela-tahril.blogspot.com/2010/12/kalau-beginihancurlah-malaysia.html

InTerNa said...

bulat2 nak tiru cam barat..
lost malaysian identity...

zati-zt said...

ntah la..
zaman skrg..
mcm2 mende yang pelik2 jadi..

~i'm normal, n i'm ok..
:D

Rozuan Ismail said...

saya comel,sy x okay..haha

Azza Firza said...

saya masih muda + pmr candidates next year, hehe

Alynn Notnot said...

dasyat ek mak mah tu XD

cikpia said...

terasa kesopanan dan kesusilaan di ayat2 ko...... he he.....

ashraf said...

saya gendeut saya ok :)

Si DauN CeRi said...

tudiaaaa...bile mr faiz agak serius melontarkan pandangannya.. alhamdulillah..sy bersyukur masih ada yg berhati-hati dgn konsep liberalisme yg ada skarang ni.

che nur 'atikah said...

ak da tgok vid ni..bodo bahalul btol laki ni..x malu...

SoutulMujahid said...

yes faiz! aku sgt setuju dgn ko!
mmg benar. sistem sosial yg rosak ni mencorak kehidupan yg rosak spt sedia ada ni.

sistem yg rosak mencetak manusia yg rosak. sistem yg rosak tersebut dicetak oleh akal manusia

dyna syamsuri said...

tuh ar, aku pon tak tau la.
diowang mmg lembu gila kot.lembu gila pon xd yg gay.
manusia rogol lembu pon ada.
eh tak tahu la ye

TheChekJah said...

kite kena ada perasaan malu.. sebagai seorg islam, bro gay tu kena malu la.. mungkin dia tak pernah dengar cerita pasal kaum nabi luth. Allah turunkan bala utk golongan2 songsang mcm ni. taubat la bro.. btw..

Jah malu but Jah ok.. (malu bertempat)

rossoneri said...

gay akan carik lelaki gay..
gay tak akan carik mak nyah..
tapi lelaki sejati akan carik mak nyah..

PP HYUN JAE said...

i'm ashamed...
Nauzubillah min zalik~

shandye. said...

antara keberanian mempraktikkan 'freedom of speech' dengan berjalan di atas tali halus yang dinamakan kebebasan bersuara dalam konteks Malaysia (menurut Federal Constitution), aku tabik kepada beliau kerana berani menampilkan diri sebegitu rupa.

namun, rasanya oleh sebab kita berada di sebuah negara yang masih lagi konservatif dan juga berpaut utuh pada norma-norma 'normal' masyarakat, makanya aku tidak begitu bersetuju beliau sebegitu lantang bersuara.

entahlah. itu hak dia dan aku hormati hak dia.

http://ngomelsikit.tumblr.com/post/2370257585/saya-gay-saya-okay-i-can-relate-its

lynda said...

mcm2~~
sy hawt sy ok~

SoutulMujahid said...

boleh baca pendapat aku gak kat sini
http://soutulmujahid.blogspot.com/2010/12/saya-gay-saya-ok-lahir-daripada-sistem.html

Burp said...

skang nih ak ade gak beta dgn org yg free thinker camnih.. yg menyokong gay ni.. ak xleh gune alquran sbb die bukan Islam.. ak terpksa guna logik .. hahaha.. yg pling bodo ak tgk.. adaka dorg kate.. mereka dh mmg dilahirkan gay.. dilahirkan gay? perrfuucckk! antara alasan bodo yg ak pernah dpt.. its on the mentaliti and cara dia mmbesar.. bukannya lahir2 dh gay.. mane ade gen gay! haihh.. kenape la orang skang nih..

noname said...

Itulah orang~

putERi-kAtEk said...

apa motif dia bgtau dia gay......hurm.....apa2 lah manusia skrg..pikir tak pakai otak

infoinfo unik said...

mantab sobat,,

mango juice said...

klw dia nk ckp "im in love with my monkey and im ok" pun ok~ hak asasi manusia kn~ (tgn ke dada mata pndg ats)

fiza sarawak said...

that's brilliant!!
thanx for the response.
at least i know its not and never will gets better in malaysia for 'them' to live as a stronger gay here due to the responses.alhamdulillah masih rmai yg tak terpengaruh dgn bdya liberalisme karut!.(^^,)

elyana yazmin said...

hahhah aku suke la ayat ko pakai..
anyway.. banyak sgt mende kat youtube skrg.. semua nak glamor cepat..hahaha..
sampai tak kisah dah letak maruah dekat bawah.

cam video comolot dulu tu..ishk ape nak jadi ntah.

TiMmiE said...

apekah motif die buat video tersebut. patut dihukum rejam saja.

Amanie Senpai said...

hoihhh rosak2. kerja jurutera yg susah gaban tu bole lak buat. menda yg simple pasal hukum hakam Islam pun bole nk langgar jek ke. haish

♥cutebabygirl♥ said...

HAHAHA~
aku baru pas tgk video ni td.
bongok ahhh!
benci nye.
ape nak jd org islam di malaysia ni skrg..haishhhh

gabangaban said...

first time aku bace blog kau dgn nada yang matang...hahahhahaha....

Ka-Ching said...

jurutera = pandai la kan??

tapi kurang pintar buat keputusan nk mengaku gay kat 1 dunia gitu heheh..

mR Gee.!! said...

apabiLa geng luBang kunyiT membuat statement....

bodoh bangkai..

Anonymous said...

owh...mmg gilow...

Anonymous said...

http://girisergos.com

back to top