Tuesday, November 16, 2010

Malaysiaku Yang Permai



Berita 14 Nov 2010:
- Fitnah di Facebook
- Pemandu teksi tipu
- Perempuan ditikam 4 kali oleh peragut
- Keluarga ditetak lelaki berpedang samurai
- 3 perompak ditembak mati oleh polis, salah seorang berumur 16 tahun


Aku taktaw lah mana yang silapnya kat Malaysia ni… Makin lama makin teruk jadinya… Nak kata kurang didikan agama tak jugak… Islam Hadhari katanya… Pastu 1 Malaysia… Apa yang satunya aku pun taktaw… Haritu, mak kawan aku si Dayah, kena ragut ngan 2 ekor keling… Abes rantai emas kena amek… Tapi, nasib baik mak beliau setakat kena tolak sampai jatuh je walaupun diacu pisau daging ke arahnya… Padahal mak beliau tengah siram pokok bunga kat luar rumah je tu…

Skang ni camne nak selamat?


Naik escalator kat shopping complex pun boleh mati kena hempap ngan kereta… Duduk senyap-senyap dalam bas pun boleh tercampak atas jalan … Jual barang kosmetik pun boleh kena bakar… Duduk tengok tb kat ruang tamu pun boleh ada lori masuk rumah…

Nak duduk mana lagi wei?


Skang ni aku dah takut nak buat pape… Nak berak pun kena cek line dulu… Manalah taw tetiba ada jengkaut datang sodok jamban rumah aku ke… Serius, Malaysia dah tak selamat macam dulu… Kalau time aku kecik-kecik dulu selamba je aku main tangkap belalang kat taman sorang-sorang… Main kat paritlah, beli askrem pop lah… Skang ni jangan haraplah… Mampos kena tangkap ngan orang jahat kang… Pastu kena jual kat Siam… Ada yang lagi jahat, dia potong tangan atau kaki budak tu pastu suruh mengemis tepi jalan…

Salah sape?


Kalau tanya aku, kompem sangatlah aku akan salahkan semua orang kecuali diri aku sendiri… Jangan nak buat-buat peliklah, itulah perangai pemimpin kita skang ni… Baik yang kerajaan mahupun pembangkang… Bukan semua, tapi kebanyakannya camtu… Jadi, kita ikut jelah pemimpin kita… Kan?
Megan Fox di negara orang, Adibah Noor di negara sendiri… Mana yang anda pilih?

P/s: Aku lupa lak, berita yang paling best seumur hidup aku:
Chelsea 0-3 Sunderland

22 comments:

Noor Faezah Mazli said...

"Nak berak pun kena cek line dulu… Manalah taw tetiba ada jengkaut datang sodok jamban rumah aku ke…"
Hahahahha. statement tak leh blah

saye yuspa said...

haha...pungkok ang berak nk cek line...

cikkurekure said...

haha gler sengal ayat kau.
2la sal malaysia skang bahaye.
pernagai manusie cm pe tah

syeraRAWRR said...

betul tu! ! ! ! !

nadzirah aqilah said...

betol la kan... adeiii.. cuak plak rasa...

siti rahmah bahrom said...

hahahaaa.... ok. kite try stay dlm kubur je la (mcm cukup amal)

CikGusi BingbOo said...

aku rase mk bpk deme yg slh sbb jdkan deme ke dunia..kecik kecik x nak mampuih..

grOundnUt said...

tu antara yang kita dengar dalam news...kes yang jadik bile sorang dak pompuan bangun nak mandi waktu subuh kene renjatan letrik...kes jamban luar umah la tuh...kabel letrik putus jatuh kat lopak air...amik ko keras situ..bahaya²...^^'

rossoneri said...

jadi hargailah hidup anda...hehehe.. tu lah dulu2 selamba je jalan sorang2 main kat kawasan rumah..sekarang ni jgn harap

+d.O.Y.A.h+ said...

mak nk buat rumah kat mane niii~erkkhh

adrinaqamarina said...

kesian giler kambing tu tak pepasal je.

eh chelsea amende 0 je. adoi. ne msti tengah down lepas kalah bertubi3.

ayu said...

mmg pn..skang nie x rse slamat pn duk kt Malaysia nie..
tp nk wat cmne kn..
dh warganegara sini..

Afzainizam said...

۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞
۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞
Selamat Menyambut Aidil adha
Selamat menunaikan ibadah korban
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞
۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞

eeeemmmmm dalam dunia macam macam hal... macam-macam ragam manusia ni

ashraf said...

ape lancau seh masuk bab bola? hahahanjing

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said...

tau x pe..
ape nak jadi dgn malaysia nie..
aku terpakse ponteng sekolah 1 minggu sbb takot pnye pasal..aisshh !

/Dayah//Nurul/ said...

berak pon kena cek dlu line clear.
kena slhkn semua org ngn diri sendri kena berhati2 selalu.

napa nk beza2 kan megan ngan adibah noor, sy syg malaysia. oke tak

Chaoi said...

leh tahan celaka ayat ko ek..hahah

Luffy said...

malaysia ku...rumah ku...

Gee said...

kelakar la hang ni! haha!.. apa yg hang cita bukan la cita mengarut malah fakta belaka.. 1 je fikir - kalau dah ajal tu hang dok mana pun datang jugak.. tak boleh nak elak dah :) selamat ari raya adil adha ye..

AHMY said...

eh btul la, mmg malaysia dah x slmt. baik perempuan mahupun lelaki. kalau nak kelua rumah pun pk 10 kali -.-

Ritz said...

betol la, skrg ni nak g mana2 mmg x slamat, especially utk ppuan, tp yg herannya naper la still x takot kuar dgn laki malam2 sampai 2-3 pagi?

sy clash dgn awek sy sbb ni la
sy nasihat dia, jgn kuar malam, lebih2 dgn lelaki, tp dia kata sy kongkong

benda jadi camni ble saya kata xnak kuar malam sgt dah

yg jadikan Malaysia x selamat bukan je ahli politik, tp kte sendiri

OUTBOUND TRAINING DI MALANG said...

selamat sore sahabat..

sedikit berbagi inspirasi sore...

"belajar dari filosofi semut:
sesibuk apapun ia mencoba bertanya tentang kabar saudaranya atau hanya sekedar melempar senyum.
sebab senyum adalah hiasan terindah dari setiap raut muka seseorang.."

sudahkah anda tersenyum dengan saudaramu?

mari berbagi semangat serta senyum terindah kita untuk meyambut sore yang indah ini..^_^
kami tunggu kunjungannya ya http://www.nolimitadventure.com/

back to top